top of page

BIOLOGISCH AMMONIAKFILTER VAN ALMELOOS BEDRIJF NA VIJFTIEN JAAR EINDELIJK TOEGESTAAN


Het heeft jaren geduurd, maar het biologische ammoniakfilter voor varkensstallen van het Almelose bedrijf JW Espo is eindelijk goedgekeurd door de overheid. "Ik ben al vijftien jaar bezig om dit rond te krijgen, dit geeft wel een opgelucht gevoel", vertelt directeur Jan Waayer.

Het filter is volgens Waayer een goede oplossing voor het stikstof- en stankprobleem bij varkenshouders. Het filter bestaat uit een bak gevuld met week hout en enzymen erop. Onderaan zit een ventilator die de varkenslucht opzuigt en door het hout heen jaagt. Zo verdwijnt een deel van de ammoniakuitstoot en varkensgeur.

Vergrootglas

"We hebben metingen door een extern bureau laten doen. Die cijfers liegen er niet om. Die bewijzen de werking, daar kun je als overheid op een gegeven moment ook niet meer omheen", vertelt Waayer.

Toch baalt de ondernemer dat hij de erkenning nu pas krijgt. Hij ziet veel potentiële klanten verloren gaan omdat er voor boeren een uitkoopregeling is. "De boeren liggen onder een vergrootglas door alles rondom de stikstofuitstoot. Een deel van onze mogelijke klanten valt hierdoor weg."

Definitieve erkenning

De erkenning voor het biologische filter is slechts tijdelijk en geldt drie jaar. Waayer: "Voor een definitieve erkenning moet er een tweede proefstal zijn waar metingen kunnen worden verricht. We verwachten dat die proefstal achterin dit jaar af is en dat we de metingen kunnen beginnen."

Met die tijdelijke erkenning kan het Almelose bedrijf wel de markt op met het filter. Maar om aan de vraag te kunnen voldoen, zijn de vijf personeelsleden niet genoeg, verwacht de directeur. "We hebben wat handjes nodig die hand-en-spandiensten kunnen leveren. Het mooiste zou zijn als we uitgroeien naar een bedrijf met tien tot vijftien personen."

Kalverstallen

Als het aan JW Espo ligt wordt er verder gekeken dan alleen naar varkensstallen. Een soortgelijk filter voor kalverstallen behoort tot de mogelijkheden.

Is het filter een goudmijn voor het bedrijf? "Een goudmijn? Dat hoeft ook weer niet. Als we kunnen groeien als bedrijf en goed blijven draaien, ben ik al tevreden."

Dit is een publicatie van RTV. Bekijk het gehele artikel op de website van RTV Oost.

Volg ons
  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
  • LinkedIn Classic
  • Wix Google+ page
  • YouTube Classic
RSS Feed
JW ESPO installatietechniek klimaatspecialist constructiebedrijf

Klimaat-, constructie- en installatietechniek

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • LinkedIn Clean Grey
  • Google+ Clean Grey
  • YouTube Clean Grey
bottom of page