top of page

EINDELIJK SUCCES VOOR ALMELOSE LUCHTWASSER VAN JAN WAAYER


Jan Waayer lobbyde jarenlang om zijn systeem met houtsnippers erkend te krijgen. Hier staat hij op de foto met CDA-statenlid Bowien Rutten. © Bert Kamp

ALMELO - Eindelijk succes voor de Almelose ondernemer Jan Waayer. Na vijftien jaar onderzoek en jarenlang getouwtrek met instanties is zijn biologische luchtwasser voor varkensstallen alsnog goedgekeurd. Zijn installatie komt op de zogenaamde RAV-lijst. Een luchtwasser vermindert uit de stallen de ammoniakuitstoot.

​Vorig jaar nog bekritiseerde de Almeloër de overheid heftig. Hij vond vond dat hij geen eerlijke kans kreeg om de biologische luchtwasser aan de man te brengen. Zijn systeem kreeg maar geen goedkeuring voor de Regeling Amoniak en Veehouderij (RAV). Waayer zei met zijn bedrijf JW Espo tonnen gestoken te hebben in deze milieuvriendelijker luchtwasser, maar kon het daarna aan de straatstenen niet kwijt. Hij begon een lobby richting politiek. Afgelopen tijd heeft hij meerdere Kamerleden op zijn bedrijf uitgenodigd.

Jarenlang meten

De luchtwasser van Waayer is volledig biologisch, in tegenstelling tot de gangbare systemen op de lijst. Waayer werd onder meer geweerd op basis van onderzoek door de Universiteit Wageningen, die zijn systeem nog niet constant genoeg vond werken. Waayer noemde dat onzin en bouwde daarop een proefinstallatie bij een stal in Brabant. Vervolgens liet hij de werking daarvan jarenlang door onderzoeksbureau Tauw meten. De uitkomsten hiervan brachten Waayer eindelijk succes.

Trots

De Almeloër is euforisch: „Eindelijk. Ik ben er echt trots op dat we nog deze maand op de RAV-lijst komen. Want één ding is de afgelopen jaren welk duidelijk geworden: er is gewoon dringend behoefte aan milieuvriendelijke manieren om de ammoniakuitstoot te verminderen.”

Meer dan vijftien jaar geleden begon Waayer aan zijn zoektocht naar een biologische luchtwasser. Ondanks tegenslagen bleef hij geloven in de werking van zijn biobed en zette de ontwikkeling door. In de afgelopen jaren heeft europarlementariër Annie Schreijer-Pierik en Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) hun steun voor hem uitgesproken. Dit is een publicatie van Tubantia. Bekijk het gehele artikel op de website van Tubantia.

Volg ons
  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
  • LinkedIn Classic
  • Wix Google+ page
  • YouTube Classic
RSS Feed
JW ESPO installatietechniek klimaatspecialist constructiebedrijf

Klimaat-, constructie- en installatietechniek

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • LinkedIn Clean Grey
  • Google+ Clean Grey
  • YouTube Clean Grey
bottom of page