top of page

ONS BIOBED EINDELIJK OP RAV-LIJST


Na meer dan vijftien jaar onderzoek, is het ons eindelijk gelukt. Wij zijn trots en verheugd om jullie te mogen vertellen dat ons biologische luchtfilter eindelijk is goedgekeurd en deze maand nog op de RAV-lijst voor varkens komt. Geweldig nieuws! Want als er één ding de afgelopen tijd duidelijk is geworden, is het wel dat er dringend behoefte is aan een milieuvriendelijke en effectieve manier om de ammoniakuitstoot te reduceren.

Ons luchtfilter is volledig samengesteld uit natuurlijke materialen. Er komen geen gevaarlijke en schadelijke chemische middelen aan te pas, enkel enzymen die onder andere geur, ammoniak en fijnstof afbreken. Tauw, een erkend onderzoeksbureau, heeft bij een Brabantse varkensstal een jaar lang, elke twee maanden gemeten aan onze proefopstelling. Met zeer goede resultaten. Geconcludeerd kan worden dat ons 'biobed' de ammoniakuitstoot met zo'n 94% kan reduceren, fijnstof nagenoeg volledig reduceert en geur met 95% vermindert. Dat zijn fantastische resultaten waar iedere boer, en ook diens buren, blij van zal worden.

Meer dan vijftien jaar geleden begon directeur Jan Waayer zijn zoektocht naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van stallucht filteren. Zijn liefde voor de agrarische sector zorgde ervoor dat hij, ondanks diverse (financiële) tegenslagen, de moed nooit opgaf. Zijn doorzettingsvermogen en vertrouwen in zijn product zorgde ervoor dat hij het biobed al die jaren bleef doorontwikkelen en perfectioneren. Zijn doel was een simpel doch zeer efficiënt biologisch luchtfilter te ontwikkelen, dat prefab bij de klant kon worden afgeleverd. Ook wilde hij af van hoge energiekosten, waarmee boeren worden opgezadeld als ze een chemische luchtwasser of luchtfilter installeren. Het resultaat mag er zijn.

Zijn aanstekelijke vertrouwen in zijn biobed zorgde ervoor dat een indrukwekkende lijst aan politici zich achter hem schaarden. Zo heeft europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) zich de afgelopen jaren een ferme bondgenoot van Waayer getoond. Ook Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) zetten zich diverse malen in voor het biologische luchtfilter. Zo stelde Lodders meerdere malen kamervragen over de toelating van het biobed op de RAV-lijst. Ruim twee jaar nadat Waayer de onderzoeksresultaten van zijn proefstal-opstelling presenteerde, is het dan eindelijk zo ver. “Het is toch fantastisch dat we nu eindelijk de markt op mogen”, roept Waayer euforisch.

Het BioAir luchtfilter is door JW ESPO ontwikkeld in samenwerking met agrariërs en experts op het gebied van ventilatie en luchtreiniging. Het biobed is volledig computergestuurd, wat zorgt voor een constante en precieze werking. Het biologische luchtfilter heeft weinig, tot geen onderhoud nodig. Eens per jaar moeten er enige houtsnippers bijgevuld worden. Ook het afvoeren van spuitwater behoort tot de verleden tijd.

Lees hier meer over ons BioAir luchtfilter.

Volg ons
  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
  • LinkedIn Classic
  • Wix Google+ page
  • YouTube Classic
RSS Feed
JW ESPO installatietechniek klimaatspecialist constructiebedrijf

Klimaat-, constructie- en installatietechniek

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • LinkedIn Clean Grey
  • Google+ Clean Grey
  • YouTube Clean Grey
bottom of page