STAL ROT WEG DOOR LUCHTWASSER
Schokkende foto’s van een volledig verwoeste varkensstal in Limburg. De schade is ontstaan door een luchtwasser die daar nog geen vijf jaar heeft gestaan. Een schrijnend voorbeeld van de effecten van zwavelzuur op de omgeving.
Gecombineerde luchtwassers kwamen al vaker in opspraak vanwege hun ondeugdelijke functioneren, maar niet eerder was dit ook zo zichtbaar. Niet alleen het dak van de varkensschuur in Lottum is volledig weggerot, maar zelfs de gegalvaniseerde hekken eromheen roesten weg. Ook is goed te zien wat er gebeurt als de filters niet elke drie maanden vervangen worden; die raken compleet verstopt. Deze filters zijn nodig om ervoor te zorgen dat de stallucht schoongemaakt wordt. Wanneer deze filters niet tijdig vervangen worden, heeft dit als gevolg dat ammoniakuitstoot en fijnstof niet meer gereduceerd worden. De luchtwasser blaast dan alleen nog maar 'vieze' lucht naar buiten. Dat boeren deze luchtfilters niet vervangen, is overigens niet zo gek. Om deze filters te vervangen moet men namelijk met gevaar voor eigen leven in de luchtwasser kruipen. Deze luchtwassers zitten vol chemische middelen, zoals zwavelzuur.
Ventilatiespecialist Jan Waayer sprak al meerdere malen met politici als Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) en Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) over de problematiek in de varkenssector. Zo kaartte hij mazen in de wetgeving aan, waardoor leveranciers niet-functionerende luchtfilters kunnen én mogen leveren. "Tevens komt er bij het ontwikkelen van een nieuw luchtfilter-systeem een enorme hoop bureaucratische rompslomp kijken", omschrijft Waayer. Naar aanleiding hiervan stelde Lodders en Tweede Kamerlid Erik Ziengs (VVD) al eens kamervragen. Echter heeft dit nog steeds niet geleidt tot een concrete oplossing, waardoor boeren nog steeds niet de overstap kunnen maken naar betere en veiligere alternatieven.
Want betere en veiligere luchtfilters, die zijn er zeker. Bijvoorbeeld een biologisch luchtfilter, dat enkel werkt met natuurlijke materialen en enzymen. Uit allerlei metingen blijkt dat dit systeem zelfs ongeëvenaarde resultaten haalt, wat betreft ammoniakreductie, fijnstofreductie alsook geurreductie. Echter staat de overheid het gebruik hiervan nog steeds niet toe. De gevaarlijke luchtwassers, die ook nog eens een gigantische hoeveelheid extreem giftig afvalwater produceren, kunnen echter zonder problemen toegepast worden in Nederland. Uit onderzoek van Wageningen University & Research (bron) blijkt zelfs dat slechts enkele slokjes van dit water binnen tien minuten dodelijk kan zijn voor mens en dier.
De situatie van de varkenshouder uit Limburg is zeker niet het eerst bekende geval. En wanneer de Rijksdienst voor Ondernemers veiligere alternatieven blijft tegenhouden, zal dit ook zeker niet het laatste zijn wat we hierover horen. Waayer zet zijn strijd voor verbetering in ieder geval stevig door. "Ik ben veel te eigenwijs om op te geven".