top of page

MINDER GEZONDHEIDSPROBLEMEN BIJ VLEESKUIKENS DOOR ELEKTRISCH VERWARMD DRINKWATER


Een drinkwater-verwarmingssysteem bespaart geld en voorkomt gezondheidsproblemen bij vleeskuikens, ontdekte ook Roan Boon. Het verwarmde drinkwater zorgde ervoor dat de voetzoolscore werd teruggebracht van 104 naar 0.

Boon installeerde in maart van dit jaar een systeem om het drinkwater te verwarmen en is hier tot nu toe zeer tevreden over. „Het vele condenswater op de waterleidingen en drinknippellijnen in de stallen was voor ons de aanleiding om een oplossing te zoeken”, zegt Roan Boon. Hij houdt samen met zijn moeder Ans 70.000 vleeskuikens in twee identieke stallen. Boon zet ongeveer 20 kuikens per vierkante meter op.

De oplossing voor deze problemen was voor Boon een drinkwater-verwarmingsunit. Deze zogenaamde DVU is een systeem, ontwikkeld door JW ESPO, wat zorgt voor een constante circulatie van water. Hierdoor is het water altijd schoon en heeft een agrariër geen last van algengroei en ontmenging. De ingebouwde thermostaat zorgt voor een constante temperatuur van het water.

JW ESPO onderzocht het gebruik van DVU’s bij vleeskuikens. Hieruit blijkt dat de toepassing van dit systeem in pluimveestallen vele voordelen heeft. Zo verdwijnt de condens op water- en drinknippellijnen volledig, is het strooisel droger, en daalt de voetzoolscore naar 0. Bovendien merken pluimveehouders dat zij gemiddeld zo’n 20% minder mest hebben. Tevens verdwijnt de voedseldip van rond de vier weken, wat zorgt voor een betere groei en een voederconversieverbetering van 8 punten. Het antibioticagebruik is na toepassing van een warmtewisselaar ook sterk verlaagd. “Wij hadden de warmtewisselaar binnen twee koppels terug verdiend”, zegt Roan Boon. „De energiekosten om het drinkwater op te warmen zijn bovendien gering.”

Warmtewisselaars bestaan al jaren, echter moet voor de meeste systemen een hoop aanpassingen in de stal worden aangebracht om het te kunnen toepassen. Bij het drinkwaterverwarmingssysteem van JW ESPO hoeft dat niet. Dit vernuftige systeem kan gewoon op de waterleiding worden aangesloten. In veel gevallen kan de agrariër de warmtewisselaar zelfs eigenhandig installeren. Omdat deze nieuwe rondpompsystemen elektrisch zijn, is er geen CV-ketel en gas meer nodig. De drinkwater-verwarmingsunit hoeft enkel op de waterleiding aangesloten te worden, stekker erin en klaar. De nieuwste versies van de JW ESPO DVU zijn niet alleen erg eenvoudig en voordelig toe te passen, maar bovendien ook een stuk energiezuiniger dan andere warmtewisselaars op de markt.

In de rundveesector wordt rondpompsystemen al lange tijd veelvoudig toegepast. “Door de succesvolle proeven met verwarmd drinkwater in pluimveestallen, passen wij dit systeem ook daar steeds vaker toe”, vertelt Jan Waayer, directeur van JW ESPO en tevens agrariër. Waayer bedacht dit innovatieve systeem ruimt tientallen jaren geleden. Sindsdien is er veel veranderd volgens de ondernemer. “Omdat wij de productie vanaf begin af aan in eigen handen hebben, konden wij het systeem gaandeweg perfectioneren.” Zo worden de verwarmingselementen en de behuizing tegenwoordig gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal. Daardoor heeft het een zeer lange levensduur. Bovendien is het hierdoor bestand tegen medicijnen in het water.

Een drinkwater-verwarmingsunit is een eenvoudig toe te passen systeem dat ervoor zorgt dat het water constant wordt gecirculeerd en verwarmd. JW ESPO heeft de toepassing van deze rondpompsystemen in de pluimveestallen onderzocht en ontdekte vele voordelen. Drinkwaterverwarming zorgt onder andere voor een sterk verbeterde voedzoolscore bij vleeskuikens.

Volg ons
  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
  • LinkedIn Classic
  • Wix Google+ page
  • YouTube Classic
RSS Feed
JW ESPO installatietechniek klimaatspecialist constructiebedrijf

Klimaat-, constructie- en installatietechniek

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
  • LinkedIn Clean Grey
  • Google+ Clean Grey
  • YouTube Clean Grey
bottom of page